Vroedvrouw Sarah: Afgestemd opvoeden

Afgestemd opvoeden: wat speelt er en hoe speel je daarmee?

Samen met mijn zoon, werd in 2017 mijn moedergevoel geboren. Het vertelde mij iets anders dan de gangbare opvoedingsprincipes. Zo voelde het niet goed om mijn kind te laten huilen. Dus ging ik zoeken: naar boeken, trainingen en inspirerende accounts op sociale media. Mijn zoektocht bracht mij bij afgestemd opvoeden: een manier van opvoeden die voorbij het gedrag kijkt. En dus ook rekening houdt met de onderliggende gevoelens, gedachten en behoeften van je kind én jezelf.

Afgestemd opvoeden bracht mildheid: naar mezelf, mijn partner en ons zoontje. Iedereen draagt (pijnlijke) stukken mee van zijn eigen opvoeding. Onze kinderen triggeren die pijnstukken soms, waardoor we niet meer in verbinding kunnen gaan. Door samen te kijken van waar die reactie komt en welke trigger ze activeert, wordt er al veel duidelijk.

Vulkaan op uitbarsting: grenzen of begrenzen

Kinderen zoeken grenzen op en hebben tegelijk begrenzing nodig. Komt je kind thuis van school als een uitbarstende vulkaan? Dat vraagt veel van jou als ouder. Jouw reactie hangt af van je draagkracht op dat moment. Hoe creëer je in zo’n situaties meer verbinding?

210
22

Wat houdt het in?

  • Ik onderzoek, vanuit mijn kennis en ervaring, samen met jou vragen als: van waar komt de emotie van je kind, hoe ga je hier afgestemd mee om, wat doet dit met jou, wat wil je je kind meegeven op lange termijn en hoe bewaak je de grenzen van elk gezinslid?
  • Als je hoopt op instant of pasklare oplossingen: die zijn er niet. Nee, ook geen time-out of stickerkaart: dat werkt niet op lange termijn. Wat we wel doen, is samen kijken naar jullie moeilijkheden. En vooral naar een duurzame, verbindende manier om daarmee om te gaan. Met als resultaat: een gezin waar de emoties en behoeftes op elkaar zijn afgestemd.